Artikel: Rosé niet aan te slepen!

Zo’n vijftien jaar geleden mocht de consumptie van rosé amper naam hebben. Vandaag de dag is dit heel anders. Vooral door de inspanningen van de Provençaalse wijnboeren, die in plaats van kwantiteit, inzetten op kwaliteit, kunnen we inmiddels van een glorieuze wederopstanding spreken.

Al lange tijd is de Provence de grootste roséwijnproducent ter wereld. Natuurlijk, ook elders in de wereld worden tegenwoordig heel behoorlijke rosés gemaakt, maar als je naar de kwaliteit kijkt is de Provence verreweg de belangrijkste regio. En naast kwaliteit zijn er meer redenen voor het belang van de Provence en speciaal het departement de Var (83) als het om rosé gaat. Want bijna alle ontwikkelingen en trends hebben hier hun oorsprong. De wijnen worden hier volgens de modernste methoden en technieken gefabriceerd en geperfectioneerd. Het aandeel biologisch en biodynamische wijnen is zeer hoog.

In 2015 is de consumptie van rosé met 58% toegenomen ten opzichte van 2014 aldus de CIVP (Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence). En over het 1e kwartaal van 2016 zien we een consumptiestijging van 35% in vergelijking met het 1e kwartaal 2015. Het heeft onder andere te maken met de toegenomen export naar de VS. Met name in Californië, Florida, New York en Chicago weten ze Provençaalse rosé te waarderen.