Blog: Domaine de la Madrague: Paradise aan de Côte d’Azur

Voor wie op zoek is naar een klein stukje paradijs op aarde: Stop met zoeken, pak je koffers en neem de eerste vlucht naar de Côte d’Azur. Daar wacht Domaine de la Madrague op je! Leuke bijkomstigheid in dit paradijs is de heerlijke biologische wijn die er geproduceerd wordt. Op bezoek bij de familie Zodo, sinds 2007 eigenaar van het domein, maken we kennis met alle ins en outs van Domaine de la Madrague.

Domaine de la Madrague

Het eerste dat ons bij aankomst op het domein opvalt is de prachtige omgeving waar we in terecht zijn gekomen. Nu wisten we al dat de Provence vele mooie plekjes kent, maar het stukje paradijs waar we nu zijn spant toch wel de kroon. Te midden van de stranden van de Gigaro en de pittoreske dorpen La Croix Valmer, Gassin en Ramatuelle ligt zo’n 20 hectare aan wijnvelden die behoren tot Domaine de la Madrague. Om ons een weg naar het strand te banen, passeren we eerst een mooie laan met palmbomen die dwars door de wijngaarden loopt en het mediterrane landschap met de azuurblauwe zee verbindt. Niet voor niets is dit stukje Provence erg geliefd onder kunstenaars en wijnliefhebbers van over de hele wereld.

Aangekomen op de Plage d’Héraclée ervaren we de rust en sereniteit waar de Gigaro om bekend staat. Het enige wat we horen zijn de golfslagen van de zee en de cigales die dat typisch Provençaalse geluid ten gehore brengen alsof ze een concert aan het geven zijn in een uitverkocht stadion. De invloed van de zee op de kwaliteit van de wijn is erg groot. De zee creëert namelijk een zilte ondergrond voor de wijngaarden, en die lichte ziltige tonen kom je weer tegen in de wijnen van Domaine de la Madrague.

Domaine de la Madrague
V.l.n.r. Plage d’Héraclée; Laan met palmbomen door de wijnvelden naar het strand; Cuvée Gigaro rosé aan het strand.

Les vins de La Madrague

Terug op het domein, waar inmiddels een paar glazen en verschillende flessen wijn ons staan op te wachten, proeven we een aantal wijnen die geproduceerd worden op het domein. Hierbij krijgen we een passende uitleg over het ontstaan van de wijnen. Opvallend zijn de namen die de wijnen hebben gekregen. Allemaal hebben ze een link met het domein en staan ze symbool voor het familiebedrijf dat hier gedurende de jaren is ontstaan. Zo zijn de Cuvée Charlotte en Cuvée Claire vernoemd naar de dochters van de eigenaar, en de Cuvée César en Cuvée Charles naar diens kleinkinderen. De namen van de andere wijnen hebben voornamelijk een directe link met de omgeving. Zo is de Cuvée Gigaro vernoemd naar het gebied waar de wijnvelden zich over uitstrekken en is de #STTRPZ een verwijzing naar de chique badplaats Saint-Tropez, gelegen op een steenworp afstand van het domein. En ja, dan hebben ze ook nog een Methode Tradionnelle die Paradise heet. Hoe kan het ook anders? Laten we zeggen dat deze naam alles omvattend is van wat met Domaine de la Madrague te maken heeft .

Cuvée Claire, Cuvée Charles en Cuvée Charlotte: symbool voor het familiebedrijf.
#STTRPZ, Cuvée Gigaro en Paradise: symbool voor de omgeving van Domaine de la Madrague

Dat dit paradijs niet verloren mag gaan weet ook de familie Zodo. Het domein legt zich daarom toe op het produceren van uitsluitend biologische wijnen. Om die reden worden druiven handmatig geplukt en wordt er gebruik gemaakt van trekpaarden om de grond los te maken. Dat de productie van de wijn op een traditionele wijze gebeurt, zou je niet zeggen als je de stijlvolle en moderne flessen ziet waar de wijn in gebotteld wordt. Een waar contrast! Het grote ‘ouderwetse’ papieren etiket is iets wat je tegenwoordig steeds minder ziet. Wijnhuizen uit de Provence zijn bij uitstek voorloper op deze trend, die zijn oorsprong kent bij producenten van rosé wijnen. De insteek hiervan is dat rosé een hippe en trendy drank is en dat dit best terug mag komen in het design van de fles. Weg dus met die oude, vergeelde stoffige etiketten. De designfles is het helemaal.

Villa Claire en Charlotte

Wat we bijna zouden vergeten is dat Domaine de la Madrague ook een verblijf aanbied voor mensen die zich graag in dit stukje paradijs wanen. Twee villa’s, genoemd naar, je raad het al, de dochters van de eigenaar, bieden een prachtig uitzicht over de wijnvelden. Hoe lekker zou het zijn om hier te genieten van een romantische zonsondergang met de typische Provençaalse luchtkleuren onder het genot van een glas heerlijke rosé afkomstig uit je achtertuin?

Villa Charlotte en Villa Claire

De wijnen van Domaine de la Madrague bestellen?

De meeste wijnen van Domaine de la Madrague zijn in Nederland verkrijgbaar. Chateau83 is exclusief importeur en verkoopt de wijnen zelf via de webshop. Daarnaast zijn er ook wijnspeciaalzaken die de wijnen aanbieden in hun assortiment en vind je ze tevens terug op de wijnkaart van verschillende restaurants en bars in Nederland.