Blog: Wijn, kunst en gastronomie (deel 1: Chateau La Coste)

Het paradijs bestaat echt! Het ligt in de Provence en draagt de naam Château La Coste en bevindt zich ten noorden van Aix en Provence. Dit domein laat al je zintuigen prikkelen! Al bij aankomst zie je een reusachtige vijver waarin een enorme spin ligt. Een prachtig kunstwerk van Louise Bougeois. Dit belooft wat vandaag! We gaan mooie kunstwerken en objecten zien van hedendaagse kunstenaars.

De auto wordt uit het zicht onder de vijver geparkeerd. Zo! Niets meer om je zintuigen te verstoren op deze prachtige plek. De ontvangst is in een laag V- vormig gebouw, opgetrokken uit beton. De soberheid en de strakke lijnen die spelen met het Provençaalse licht zijn geïnspireerd op de Japanse tatami. In dit gebouw vind je het restaurant, mooi in stijl met het gebouw, en de museumwinkel, waar je leuke gadgets kan vinden maar ook boeken over de kunstenaars en zelfs inspirerende boekjes voor de jongere bezoekers.

Met de plattegrond op zak beginnen we  aan onze culturele tocht over het domein. Maar goed dat we goede schoenen aan hebben en een flesje water bij ons, want al met al loop je toch gauw twee uurtjes. Natuurlijk kun je een kortere weg nemen. De route loopt langs en door de wijnvelden en ondertussen leer je iets over de verschillen tussen de druivenrassen. We lopen door bossen, heuvel op, heuvel af en genieten van het uitzicht en de kunstwerken die mooi geïntegreerd zijn in het landschap. De half cilindrische cave, een ontwerp van Jean Nouvel ligt te schitteren in de zon.

De werken van Tadao Ando, een Japanse architect zij goed vertegenwoordigd. Zo heeft hij de entree, het kunstcentrum en de kapel gecreëerd. Maar daarnaast heeft hij ook een gebouw ontworpen dat de bezoekers het een en ander vertelt over ons milieu. Erg kleurrijk in het landschap zijn de werken van Alexander Calder, Liam Gillick, Jean- Michel Othoniel.
“Schitterend” in het landschap zijn de installaties van Tom Shannon en Hiroshi Sugimoto. Ook zijn er werken die prachtig zijn geïntegreerd in de omgeving, zoals die van Richard Serra en Sean Scully. Soms is het even zoeken: “The foxes” van Michael Stipe (REM) staan verscholen onder de bomen.

Aan het einde van de route komen we uit op een Provençaals pleintje, waaraan het café La Coste en de proeflokalen liggen. In de schaduw is het hier heerlijk genieten van het eten en  de  biologische wijn van het domein. Even namijmeren van alle indrukken en misschien spot je nog een beroemdheid. Wie je zeker zal tegenkomen is Caramel, de waakpoes van Château La Coste.

Naast deze activiteiten gebeurt er nog veel meer op Château La Coste:

  • Wisselende exposities.
  • Lunchen/ dineren bij de Argentijnse chef Francis Mallmann, bekend om zijn grillades.
  • Lunchen/ dineren bij Gérald Passedat voor een Provençaalse keuken.
  • Overnachten in de villa suites van het château.
  • Bezoek aan de wijnkelders en dégustation.
  • Openlucht bioscoop in de wijngaard.
  • Openlucht concerten in de wijngaard.
  • Eigen kwekerij van groenten en kruiden.

Alle info en actualiteiten zijn te vinden op https://chateau-la-coste.com  of op FB en Instagram Château La Coste  en natuurlijk op Youtube.
Adres: 2750 Route de la Cride, 13610 Le Puy-Sainte-Réparade.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.