Blog: Over Tempeliers, wijn drinken en kunst beleven (deel 2: Commanderie de Peyrassol)

Wie in de Golfe de Saint Tropez op vakantie is en even op ontdekking wil in het achterland om daar de geschiedenis te herbeleven van vroeger tijden, hoeft maar een klein uurtje te rijden. De trip gaat dwars door de Massif des Maures, de zwarte bergen direct achter de kust. Een mooie route leidt naar Flassans- sur- Issoles, waar zich de Commanderie de Peyrassol bevindt. Een enorm landgoed waar fantastische wijnen worden geproduceerd. Het kronkelende weggetje gaat langs de wijngaarden, door de bossen om opeens uit te komen bij de oude pleisterplaats van de Tempeliers, daterend uit de 13eeeuw.

Peyrassol lag heel strategisch op de pelgrimsroute: Ridders vonden hier een rustplaats op weg naar het Heilige Land en pelgrims richting Spanje en Rome konden ook hier op adem komen. De tekens van hun aanwezigheid zijn nog volop te vinden: in het wapen van het domein vind je nog het kruis van de Tempeliers.

Inmiddels is het domein in handen van een gepassioneerde wijnmaker en kunstverzamelaar, die graag iedereen wil laten kennismaken met al dit moois. In het ontvangstgebouw wordt een route verstrekt die langs alle kunstobjecten gaat. Rondom het hoofdgebouw zijn al heel bijzondere werken te zien. Fijn is hier dat er genoeg schaduw is om alles te bewonderen zodat je op een relaxte manier het domein kan verkennen tijdens de warme zomermaanden.
Het domein is omgeven door bossen en ook daar vind je opvallende kunstwerken. Verder staan in de wijnvelden blikvangers waar je niet omheen kunt en per se naar toe wil. Wel uitkijken dat je niet over schrikdraad struikelt; de zwijnen willen ’s nachts nogal eens huishouden in dit gebied en om het terrein te beschermen wordt dit voor deze dieren ontoegankelijk gemaakt.

Heb je genoeg gezien en gewandeld, dan is er gelegenheid om op het terras iets te eten ( table d’hôte) en te drinken: een prachtige binnenplaats is hiervoor ingericht. En zou je nog langer willen blijven? Geen probleem, je kunt  op het domein een overnachting boeken.
Natuurlijk ga je niet weg zonder eerst de wijnen te proeven die hier geproduceerd worden. Wellicht neem je een doosje mee om op je vakantieadres nog heerlijk na te genieten van al het moois dat Peyrassol je heeft laten ervaren. Santé!!

Alle info en actualiteiten zijn te vinden op www.peyrassol.com  of op FB en Instagram “Peyrassol “ en natuurlijk op Youtube “peyrassol templar commandery”.
Adres:  RN 7 – 83340 Flassans-sur-Issole

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.