Château Léoube: Het Paradijs aan de Côte d’Azur

(Door HANS AVONTUUR in BN DeStem)

Nooit eerder heb ik geschreven over dit onbedorven stukje Côte d’Azur: Cap Bénat. Stiekem heb ik het altijd een beetje voor mezelf gehouden. Maar nu kan ik niet anders, moet ik het delen, want ik ben er in het paradijs geweest: Château Léoube, het domein van Lord Bamford die er de Provence bewaart zoals het ooit was.

Met een Landrover word ik over het heuvelachtige domein gereden. Door olijfboomgaarden, bossen van kurkeiken en velden vol druivenstokken tot aan zee, waar het geurt naar lavendel en rozemarijn. Ook de stranden zijn er hemels, de Côte d’Azur van honderd jaar geleden met enkel parasoldennen, fijn wit zand en azuurblauw water.

Ik krijg plekken te zien waar geen toerist kan komen, zoals het chateau van de Bamfords, de kapel Saint-Georges en de wijngaarden die een van de beste rosés van de Provence leveren. De aarde is er gul, de wind mild en de zon helder. Exclusief? Ja, maar iedereen kan een puntje van het paradijs beleven op het strand van Pellegrin, dat in de schaduw een café heeft met heerlijke biologische gerechten.

Dan klimt de Landrover via een oude pelgrimsroute naar de top van het domein. Er wacht een uitkijkpunt dat voor iedereen toegankelijk is, maar op geen enkele kaart als Vue Panoramique staat aangeprezen. Je moet er de locals maar naar vragen. Het uitzicht is om van te dromen. Cap Bénat aan je voeten, de zee er direct achter en de contouren van de eilanden Porquerolles, Port Cros en Île du Levant aan de horizon.

Je raakt er niet uitgekeken. Daar, het charmante dorp Bormes-les-Mimosas (doen!). Daar, het Fort de Brégançon, waar monsieur Emmanuel Macron, als hij wil, zijn eerste zomervakantie als Franse president mag doorbrengen. Als hij er niet is, worden er vanaf vandaag ook rondleidingen gegeven. Ik zei het al: op Cap Bénat wordt het paradijs gedeeld.